Ovoce obsahuje poměrně velké množství přírodních cukrů, při dietě proto úplně postačí dva až tři kousky denně. Za nejméně kalorické ovoce se považují oblíbené jahody, meruňky a ananas. K těm více kalorickým patří banány a také avokádo, obsahující i velké množství tuků.
NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE
JAHODY
Jahody obsahují velké množství vody a vitamíny A, B, C, a E. Dále pak draslík, hořčík, zinek aj. Jsou dietní a obsahují důležité organické kyseliny. Pozor však na možný vznik alergie!
MERUŇKY
Jsou taktéž vhodné pro dietu a obsahují vitamíny A, B a C. Jsou antioxidační a díky obsahu thiaminu posilují nervy. Při pěstování těžko snáší nízké zimní teploty.
HROZNOVÉ VÍNO
Obsahuje vysoké hodnoty draslíku a vitamínu C, má také vyšší výživovou hodnotu a někdy může způsobovat nadýmání.
JABLKA
Jsou cenným zdrojem vitamínu C a pektinu, mají pozitivní efekt na lidský organismus. Přes snadnou dostupnost nejrůznějších druhů exotického ovoce bychom naše česká jablka neměli opomíjet.
OSTRUŽINY
Ostružiny jsou zdrojem vitamínů B, C a K, posilují imunitu a jsou silným antioxidantem. Regenerují sliznici, obsahují karoten, fosfor, draslík, železo, hořčík i vápník.
BRUSINKY
Díky vysokému obsahu vitamínů A, C a K působí blahodárně při nachlazení, pro zdravé oči, proti rakovině i stárnutí. Udržují zdravý žaludek a močové cesty. Jsou hojně využívané při hubnutí a pro zvýšení mužské potence.
NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE
BROKOLICE
Obsahuje vitamíny A, B a C, dále pak vápník, draslík a fosfor. Je bohatá na vlákninu a působí jako antioxidant, chrání před volnými radikály i nádorovým bujením. Patří k nejzdravějším druhům zeleniny a rozhodně stojí za to si ji občas dopřát.
ŠPENÁT
Obsahuje mnoho cenných živin, fytohormony důležité pro vývoj svalů a známé železo. Dále jsou v něm zastoupeny např. vitamíny C, D, E a B, také karoten a thiamin.
CUKETA
Velmi dietní, zdravá a oblíbená zelenina. Obsahuje vitamíny A, C a E a je známá širokou škálou možností tepelné úpravy. Je původem z Itálie.
MRKEV
Každé malé dítě je přesvědčeno, že mrkev bystří náš zrak. Mrkev obsahuje karoten a tím vysoké množství vitamínu A, který je pro lidský zrak přínosný. Na dioptrické vady oka však konzumace mrkve vliv nemá. Mrkev dále obsahuje vlákninu, stopové prvky a přírodní antioxidanty.
ČERVENÁ PAPRIKA
Je bohatá na vitamíny A, B, C, D a E. Její obsah vitamínu C je dokonce vyšší než v pomeranči. Dále je zdrojem mnoha důležitých minerálních látek, jako je draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód. Ze všech barevných odrůd je díky tomuto bohatému spektru prospěšných látek nejhodnotnější právě sytě červená paprika.